Fire station #4 - pueblo, co

Built in 1939, the original Pueblo Fire Station #4 was the oldest operating station in the city and in desperate need of upgrades and additional space. The Pueblo Fire Department received a FEMA stimulus grant for construction of a replacement station, so the new station was designed to meet ARRA “Buy American” requirements, to use renewable energy, and to be LEED certified. Station #4 is the first major project in the Lake Avenue improvement district on the south side of Pueblo.  

Designed in the Spanish Mission style as a nod to the cultural and historic heritage of the area, the station has three apparatus bays, a large training/community room, eight individual bunk rooms, and various living and mission support spaces. The building’s HVAC system utilizes ground source heating technology and is equipped with photovoltaic panels on the south-facing roof surface to decrease its long-term energy usage. Most of the lot is covered in native grasses and low-water plantings. The new Station will substantially aid the city’s ability to provide for the safety of south side residents for years to come. 

square footage: 6,300

construction cost: $2.97m

Project features

  • Apparatus Bays
  • Kitchen
  • Fitness Room
  • Exterior Patio
  • Separate Public and Private Parking
  • Hose Tower
  • Classrooms

Awards

  • LEED Certification
  • AIA Colorado Design Merit Award
We are hopeful that we can replace another fire station in the near future. It would be my recommendation to continue the relationship with HB&A.
— Mickey Meyers, Division of Public Works
 
 
 

similar projects

fire station #8

Colorado Springs, CO -12,595SF - $3.6M - Outstanding Masonry Project Award
Positioned near the intersection of Airport Road and Academy Boulevard, the building is oriented on the site to provide an efficient route for emergency vehicles responding to calls. As part of the development plan process a new road and traffic light were added to allow neighborhood traffic better access in and out of their community. The main body of the building is skewed to align with the new road while the apparatus bay is aligned with Airport Road. This site placement allows the building to be raised and constructed above the floodplain level, provides for separation between the visitor and staff parking, and keeps fire trucks responding to calls as far from the residential area as possible. Other site features include a private patio for staff use, an ornamental fence providing a secure staff parking lot, and approximately 26 visitor parking stalls for public use of the community room. 

 

lester williams fire department complex

Colorado Springs, CO - 43,000SF - $6.2M- AIA Design Excellence Merit Award

This first phase of a long term building program, the Lester L. Williams Fire Department Complex included 43,000-SF of new construction on an undeveloped 13-acre site.  The new building marked a milestone in the Colorado Springs Fire Department’s history, for the first time locating the administration and training functions within the same facility.